KORTE NYHETER

Feministikonet Ruth Bader Ginsburg døde 18. september i fjor.
Feministikonet Ruth Bader Ginsburg døde 18. september i fjor.

Borgerrettsorganisasjon fjernet ordet «kvinne» fra abortsitat av kvinnesaksforkjemper og høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg

Borgerrettsorganisasjonen ville markere den avdøde dommerens innsats for tilgangen til abort, men endret ordlyden i Ginsburgs sitat for å gjøre det kjønnsnøytralt.

Publisert

18. september i fjor, drøye seks uker før det amerikanske presidentvalget, døde det liberale ikonet Ruth Bader Ginsburg, 87 år gammel. Ginsburg viet sin juridiske karriere til kvinners rettigheter og likestillingsspørsmål. I 1972 var hun med på å grunnlegge Women’s Rights Project ved borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU), og prosederte flere kjønnsdiskrimineringssaker for den amerikanske høyesterett – hvor hun senere skulle sitte som dommer i 27 år.

På årsdagen for Ginsburgs død bestemte ACLU seg for å hylle henne på Twitter. Organisasjonen delte i den anledning et sitat fra Ginsburgs høring i Senatet da hun var nominert til høyesterett i 1993, hvor hun trekker frem kvinners rett på abort som grunnleggende for deres velvære og verdighet.

«Beslutningen om å få barn eller ikke er sentral i en kvinnes liv, for hennes velvære og verdighet. Det er en beslutning hun må ta selv. Når myndighetene kontrollerer den beslutningen for henne, behandles hun som noe mindre enn et fullverdig voksent menneske med ansvar for hennes egne valg», sa Ginsburg til Senatet i 1993.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS