Foto fra Det hvite hus' nettside.
Foto fra Det hvite hus' nettside.

Krigen om Høyesterett

Trump har pekt ut en svært konservativ høyesterettsdommer. Demokratene planlegger å blokkere ham, og da kan republikanerne endre reglene.

Publisert Sist oppdatert

I natt ble det klart at president Trump pekte på Neil Gorsuch som neste høyesterettsdommer. Det skaper begeistring blant konservative, også i Trump-skeptiske deler, som National Review. For mange konservative som ellers var skeptiske til å stemme på Trump, var det et viktig argument at han lovet å utnevne nettopp slike dommere som Gorsuch. Etter en røff start, der Trump har provosert mange, kan han nå samle i hvert fall sitt eget parti rundt denne utnevnelsen.

Det er liten uenighet om at Gorsuch er kvalifisert. Han er i dag dommer i appellretten (10. circuit), og ble der godkjent uten motstand fra demokratene. Striden står nå om hans politiske og juridiske standpunkter. (Demokraten Neal K. Katyal skriver i New York Times til støtte for ham.)

Gorsuch regnes som originalist, det vil si en som tolker Grunnloven slik USA grunnlovsfedre ville gjort det. Dette i motsetning til å legge mer vekt på at samfunnet har utviklet seg – de som tar den innfallsvinkelen kaller gjerne Grunnloven ”et levende dokument”.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS