KOMMENTAR

SVs abortforslag vil gi flere aborter, senere og med svakere begrunnelser

En venstreside som har glemt hvordan man diskuterer menneskeverd i abortdebatten, husker ikke lenger hvorfor slike konsekvenser er et problem.

Publisert Sist oppdatert

SV vedtok på sitt landsmøte i helgen å gå inn for å avskaffe abortnemndene. Konsekvensen ville i praksis bli selvbestemt abort til utgangen av 21. svangerskapsuke.

Det var med SVs vedtak abortdebatten igjen virkelig tok fyr – men vedtaket følger noen hektiske uker med vesentlig skritt i abortliberal retning: I begynnelsen av mars gikk Rødt inn for selvbestemt abort til uke 22. Det er kanskje slikt man venter derfra; ingen lot til å bry seg så mye om akkurat det. Litt senere vedtok MDG å støtte selvbestemt abort til uke 18. Ordentlig oppstuss ble det imidlertid først da også Arbeiderpartiet på sitt landsmøte uken før SVs gjorde det samme. Senere har også Venstre fulgt etter.

Men det var SVs vedtak som satte sinn i kok – med et vedtak som gikk mye lenger enn MDGs, Arbeiderpartiets og Venstres fra et parti som trolig vil sitte i regjering om få måneder. Og det er ikke bare fordi abort er et spørsmål med svært sterk politisk symbolkraft: SVs vedtak rører også grunnleggende ved prinsippene bak dagens abortlov, og mobiliserer derfor sterk motstand også blant folk som ikke har engasjert seg så sterkt i tidligere runder. Jeg er blant dem, og vil forklare hvorfor.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS