Sene aborter er ikke liberalt

Det er ingenting liberalt ved å sette retten til å reversere avgjørelser man er misfornøyd med over et menneskes rett til liv.

Publisert Sist oppdatert

Abortforslaget til Unge Venstres leder Sondre Hansmark har brygget til debatt og sterke ordvekslinger den siste tiden. Argumentet for en utvidelse av dagens abortlov til uke 24 forankres i en såkalt mer liberal og korrekt moralsk begrunnelse, som tar utgangspunkt i frihetsprinsippet til kvinnen. Men en utvidelse av abortloven kan også hevdes å være et illiberalt inngrep.

I sine argumenter nevner Hansmark hvordan dagens grense på 12 uker er et politisk kompromiss og at en dobling av grensen er mer korrekt. Dette rettferdiggjøres med utviklingen av fosterets smerteterskel, som for øvrig han ikke har full aksept blant fagfolk for å hevde, noe han selv erkjente i et intervju med TV2. Forslaget er derfor ikke bygget på annet enn usikre indisier.

Flere fostre har blitt hentet ut før uke 24 og lever godt med det. Lille Eirill som ble født i uke 23 og som lever i beste velgående er bare et eksempel som har blitt trukket frem i debatten. Forslaget vil derfor direkte angripe levedyktige mennesker som deg og meg. Det rokker dermed med betydningen av å være et menneske.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS