Tyskland og AfD: Vellykkede protestpartier kan skyldes ekstreme handlinger i det politiske sentrum

Når liberale verdier blir mobilisert for å nedtone egen kultur, slik at innvandrere lettere skal kjenne seg inkludert, da er man på ville veier.

Publisert Sist oppdatert

Makten ligger i sentrum. Det betyr ikke at det ekstreme alltid er å finne i periferien. Jeg tror enkelte vellykte protestpartier best forstås som reaksjoner på ekstreme holdninger og handlinger i maktens sentrum. Tyskland er det nærliggende eksemplet.

Frauke Petry, AfDs tidligere leder, ønsket et mer moderat program og trakk seg fra partiet etter et fenomenalt godt valg. At et radikalt protestparti har stabil oppslutning etter en slik splittelse, sier noe om misnøyen i landet.

Det er innlysende at vi hjelper flyktninger og andre nødlidende mest effektivt i nærområdene, som også er det beste når et krigsherjet land skal bygges opp igjen. Men vi husker kampanjen for 10 000 syrere. Det ble fremstilt som selve prøven på moralsk godhet i Norge, og all annen hjelp ble plutselig irrelevant. Den samme tendens fantes i Tyskland, som halverte sitt bidrag til UNHCR Jordan i 2014.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS