Protesten avtar

Protestpartier har hatt fremgang i Europa, men ikke riktig så mye som Aftenposten vil ha det til, og det siste året har de snarere gått litt tilbake.

Publisert Sist oppdatert

I en kronikk av Marte Gerhardsen publisert på Aftenpostens nettsider i går var det lagt ved et kart som skulle vise protestpartiers fremgang de siste ti årene. Kartet var hentet fra en artikkel Aftenposten publiserte 23. mai 2016, og er ikke oppdatert. (Etter at jeg påpekte dette, er kartet fjernet fra Gerhardsens artikkel).

Det er ikke oppgitt hvor tallene er hentet fra, bare at det er utviklingen de siste ti år som vises. Men dette ser ut til å være en blanding av valgresultater og meningsmålinger. I noen tilfeller var kartet grovt misvisende i fjor vår. Siden den gang har trenden de fleste steder gått populistene imot. Dette skrev jeg om i slutten av januar, og siden den gang har nedgangen fortsatt i noen land, særlig i Tyskland og Nederland.

La meg understreke at Aftenpostens hovedbudskap i mai i fjor var korrekt, og er det fremdeles. Protestpartier har gått frem, til dels kraftig frem, i store deler av Europa de siste ti årene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS