SPALTIST

Det er urovekkende at flere europeiske land trekker seg mer ut av prosjekter i land i Afrika, når vi samtidig for alvor begynner å forstå konsekvensene av Kinas voksende rolle, skriver Ylva Bang.

Autoritære Kina kjøper seg lojalitet gjennom bistand

Det utvikler seg et skifte i bistandens posisjon i Afrika – Vesten trekker seg mer ut og Kina rykker inn.

Publisert

Kina har i løpet av det siste tiåret blitt en fremtredende global aktør og er blitt en mester i å gjøre resten av verden avhengig av seg. Det er problematisk når et slikt autoritært land får posisjon uten å bli ansvarliggjort for sine brudd på menneskerettigheter.

Et strategisk partnerskap ble etablert mellom Kina og de afrikanske landene i 2000 og blir sett på som banebrytende for det økonomiske og politiske båndet mellom Kina og Afrika. Det er nettopp de økonomiske båndene som er bærebjelken for samarbeidet.

Kinas bidrag i Afrika baserer seg på flere strategier innenfor utvikling av infrastruktur. Blant disse er gjeldsslette og økt tilgang på kreditt gjennom bistand og gunstige lån. Det ble også satt ytterligere fokus på næringssamarbeid og handel gjennom etablering av økonomiske soner i Afrika etter kinesisk modell. Samtidig ble afrikanske varer lovet lettere tilgang til kinesiske markeder.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS