Glem vippestatene!

Pressen og kommentatorer er altfor opptatt av vippestater. Sist ute er Aftenposten. Grunnen til at Clinton vinner er ganske enkel: Hun leder med 6-7 prosent på landsbasis.

Publisert Sist oppdatert

Dere hører det hele tiden – journalister og kommentatorer som understreker at valget i USA avgjøres i delstatene. Det er en banal sannhet at teknisk sett avgjøres valget der, og det er like sant at i omkring 35 av disse statene kan vi være helt sikker på hvilket parti som vinner, og at de resterende derfor ”avgjør”. Men dette er å gjøre det hele mer komplisert enn det egentlig er, dersom det vi ønsker svaret på er hvem som kommer til å bli president. Hvis det ikke er svært jevnt, kan vi ganske enkelt se på landsdekkende målinger.

Når en kandidat leder så mye som Hillary Clinton nå gjør – 6-7 prosentpoeng i gjennomsnitt, litt avhengig av hvilken beregning man baserer seg på, kan man bare altså glemme vippestatene. Det er helt utenkelig at Trump kan vinne valgmannskollegiet dersom han taper med noe i nærheten av dagens margin.

Det siste eksemplet på denne overdrevne vekten på valgmannskollegiet finner vi i dagens Aftenposten, i en artikkel skrevet av Tor Arne Andreassen og tidligere USA-korrespondent Alf Ole Ask:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS