«Amerikanske tilstander» ved NTNU: – Må reageres på kontant og prinsippfast

«Et skremmende signal», sier samfunnsdebattant Espen Goffeng. «Ledelsens håndtering av oppropet mot Eikrem er mest bekymringsverdig», sier NTNU-student Henrik Heldahl.

Publisert Sist oppdatert

Minerva har fått tilgang til studentoppropet mot førsteamanuensis Øyvind Eikrem (NTNU). I oppropet, som et titalls NTNU-studenter stiller seg bak, fremkommer det at studenter med minoritetsbakgrunn føler seg personlig krenket av Eikrems intervju med nettavisen Resett, hvor samfunnsforskeren trekker paralleller mellom dobbeltdrapene i Trondheim tidligere i høst og norsk innvandringspolitikk.

Debatten rundt klagene på Eikrem og håndteringen av dem, er blitt kalt «amerikanske tilstander» blant annet av samfunnsdebattanten Kjetil Rolness. Uttrykket forbindes med den såkalte krenkelseskulturen på amerikanske universitetscampus. Der har personer med bestemte standpunkter blitt nektet tilgang på grunn av frykten for å krenke minoritetsgrupper, derav begrepene «no-platforming» og «trigger warnings».

Skremmende

– For de av oss som har holdt et øye med utviklingen på noen av USAs største universiteter, er dette et skremmende signal, sier samfunnsdebattant Espen Goffeng til Minerva.

– Spesielt er ledelsens reaksjoner på dette – med forsøk på hemmelighold og en aksept av ideen om studenters ubegrensede sårbarhet – noe å se opp for. Universiteter er bygget nettopp for meningsbrytning rundt våre vanskeligste temaer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS