– Jeg vil fortsette Aleksej Navalnyjs arbeid

Navalnyjs enke Julija lover å fortsette kampen for et fritt Russland, og oppfordrer støttespillerne hans til å stå sammen med henne.

Publisert

Reaksjonene har strømmet på etter at det fredag ble offentliggjort at Russlands fremste opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj døde i en straffekoloni langt nord i landet. En rekke verdensledere uttrykte sympati med den drepte dissidentens familie, og fremhevet Navalnyjs mot og iherdige kamp for demokrati i Russland, og rettet en pekefinger mot president Vladimir Putin for dødsfallet. «Russiske myndigheter bærer det hele og fulle ansvar for Navalnyjs tragiske død», slo statsminister Jonas Gahr Støre fast.

Navalnyj hadde sittet i fengsel siden 17. januar 2021. Da ble han arrestert på flyplassen i Moskva etter å ha returnert til Russland fra et lengre opphold i Tyskland for akutt behandling etter at han ble forgiftet av russiske myndigheter. Den totale dommen han sonet da han døde, var 28 år for bedrageri, brudd på meldeplikt, forakt for retten og ekstremisme.

Russiske myndigheter har slått stadig kraftigere ned på intern kritikk, særlig etter fullskala invasjonen av Ukraina, som skjedde for nøyaktig to år siden på lørdag. Hundrevis av russere skal ha blitt arrestert etter at Navalnyjs dødsfall ble kjent i helgen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS