SPALTIST

Republikanerne ser ut til å sikre seg et komfortabelt flertall i Representantenes hus i morgen, men også Senatet, hvor Mitch McConnell (bildet) er mindretallsleder, er innenfor rekkevidde.

Rød bølge – eller bare bølgeskvulp?

Mellomvalget kan føre til politisk stillstand i Washington de neste årene, og til at godkjenningen av 2024-valget blir enda mer problematisk.

Publisert

Amerikanske mellomvalg, altså de som holdes to år før og etter presidentvalget, fører nesten alltid til at det partiet som innehar presidentembetet går tilbake i valgene til Representantenes Hus og Senatet. Denne bølgebevegelsen er tydeligst i Huset, der alle representantene er på valg, og vil ganske sikkert føre til at republikanerne overtar flertallet der, siden demokratenes nåværende flertall er lite – 222-213 etter forrige valg. Republikanerne ser ut til å vinne omkring 240 seter denne gangen, altså et komfortabelt flertall.

Økonomien er, som vanlig, høyest på listen over saker velgerne sier at de er opptatt av, og det handler først og fremst om den høye inflasjonen, som også drar rentene oppover. Det forsterker motvinden for demokratene, mens abortdebatten, som ble fornyet etter høyesterettsdommen i juni, kan trekke litt i motsatt retning, særlig i stater som har folkeavstemning om dette (bare Michigan er en vippestat blant disse), eller der flertallet i delstatsforsamlingene kan ha innvirkning på hva slags lovverk den enkelte stat skal ha.

Kriminalitet er også viktig for mange denne gangen, etter en betydelig økning i voldskriminaliteten under og etter covid. Særlig har mordraten økt. Det er med på å forklare at demokratiske guvernører har trøbbel i blå stater som New York og Oregon. I sistnevnte kan republikanerne faktisk vinne, og i New York kan mange seter i Huset vippe til republikanerne. I denne staten er også mange forbannet over uvanlige strenge covid-krav, som blant annet ga stengte skoler i lange perioder.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS