– Styrker Trump i nominasjonskampen

Utestengelsen av Donald Trump fra Colorados primærvalg vil mest sannsynlig styrke ham politisk. Risikoen for en dominoeffekt i andre delstater er overdrevet, mener Jan Arild Snoen.

Publisert

Tirsdag slo høyesterett i Colorado fast at Donald Trump ikke er kvalifisert til å stille som presidentkandidat i delstaten neste år. Beslutningen kom etter at flere søksmål hadde argumentert for at Trumps rolle i opptøyene i Washington D.C. den 6. januar 2021 var i strid en bestemmelse i landets grunnlov som forbyr personer som har deltatt i «insurrection or rebellion» fra å inneha føderale verv.

Det er første gang en presidentkandidat anses ikke å være kvalifisert til embetet som følge av den såkalte «opprørsklausulen» i grunnloven. Trump innehar også den tvilsomme rekorden å være den eneste presidenten i landets historie som er stilt for riksrett to ganger.

Colorado er en trygg delstat for demokratene i presidentvalg, og det var derfor liten bekymring for at Trump skulle klare å vinne den i valget neste år. Avgjørelsen er derfor ingen seier for demokratene som sådan, men det er delte meninger i hvilke konsekvenser den kan ha – både for Trumps valgmuligheter og demokratenes muligheter til å slå ham på andre måter enn ved valgurnene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS