SPALTIST

USAs høyesterett. Sittende fra venstre: Sonia Sotomayor, Clarence Thomas, John Roberts, Samuel Alito og Elena Kagan. Stående fra venstre: Amy Coney Barrett, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh og Ketanji Brown Jackson.

Trump mot USA

Høyesterett har endret maktfordelingen mellom den utøvende og dømmende makten i USA til fordel for presidenten. Men han kan fremdeles ikke gjøre hva som helst.

Publisert

Da Høyesterett i april behandlet saken som Trump hadde anlagt for å oppnå full immunitet for alt han hadde gjort som president, ble spørsmålene fra dommerne tolket dithen at de kom til å skille mellom presidentens private og offentlige handlinger, og sende de pågående sakene tilbake til lavere domstoler. Da dommen falt på mandag, var det nettopp det som skjedde, men den ga presidentembetet større spillerom enn de fleste hadde forventet.

Dommen er imidlertid langt fra klar på akkurat hvordan grensene skal trekkes, og de mange analysene i etterkant som jeg bygger på i denne artikkelen, spriker ganske mye og er ofte påvirket av politisk ståsted. De neste årene vil dette bli klarere, gjennom behandlingen av sakene mot Trump, og kanskje gjennom de sakene som en hevngjerrig Trump oppretter mot Biden-administrasjonen.

Handlekraft eller maktmisbruk?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS