SPALTIST

Kaos-presidenten (reprise)

Biden sliter på meningsmålingene. Men hans største problem er at han som skulle forene nasjonen ikke klarer å forene sitt eget parti.

Publisert

Et vanlig mønster i amerikansk politikk er at en nyvalgt president øker sin popularitet det første halvåret, for så å falle noe tilbake igjen. Presidenten får altså en form for oppstartsbonus. Men denne bonusen har, sammenfallende med økt partipolitisk polarisering, blitt betydelig mindre etter hvert. Det er rett og slett blitt færre velgere som er villige til å gi en nyvalgt president en sjanse, selv om de ikke stemte på ham.

Donald Trump utmerker seg ved at oppstartsbonusen knapt nok varte en måned, og at han som første president siden slike målinger er tatt opp, aldri i løpet av sine fire år som president hadde et flertall bak seg som syntes han gjorde en god jobb.

Bidens bonus var også beskjeden. Han slo Trump med drøye 4 prosent i november 2020. I hans første halvår var det 10-15 prosent flere som svarte at han gjorde en god enn en dårlig jobb, og differansen krympet stadig. (Vi må ta høyde for at meningsmålingene trolig overvurderer ham noe, i størrelsesorden 1-2 prosentpoeng, basert på 2020-valget). Den kaotiske tilbaketrekkingen fra Afghanistan vippet tallene over i negativt territorium, og nå er det 49 prosent som gir ham dårlig karakter, mens 45 prosent er fornøyd, når vi legger gjennomsnittet av målingene til grunn.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS