NYHET

– Les om Ukraina, for å forstå at ukrainsk historie finnes!

Minerva har snakket med den verdenskjente ukrainske forfatteren Andrej Kurkov om kosakker, ukrainsk individualisme og fremtiden for det ukrainske nasjonsprosjektet.

Publisert

Forrige uke fikk en ukrainsk bok sin verdensdebut i Norge og på norsk – og, for å være mer presis: på nynorsk.

Det er snakk om Dagbok frå ein invasjon av den kjente ukrainske forfatteren Andrej Kurkov. Fra før foreligger to av hans romaner på norsk, mest kjent er trolig Døden og pingvinen fra 1996 (norsk oversettelse 2006). Men på de store verdensspråkene er han oftest representert ved langt flere titler: Kurkov regnes som en av de helt store post-sovjetiske forfatterne.

Det er ikke dagligdags at en stor ukrainsk forfatter utgis først på nynorsk. Forklaringen ligger nok i at avisen Dag og Tid allerede for flere år siden slo kloa i Kurkov, og fikk ham til å skrive opptegnelser fra Ukraina. Da krigen begynte å nærme seg, ble det flere skriverier, og forespørslene kom ikke bare fra Dag og Tid, men også fra Financial Times, Guardian, BBC og andre publikasjoner. Det er disse opptegnelsene, eller dagboknotatene, som nå er blitt bok – som har fått god omtale i blant annet VG.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS