Islams grep svekkes noe

Araberne blir mer sekulære, men det er fremdeles langt frem. Nesten en av fem unge er nå uten religion, ifølge ferskt Arab Barometer.

Publisert Sist oppdatert

BBC har i dag offentliggjort resultater fra Arab Barometer, tatt opp på vegne av BBC News Arabic, der mer enn 25.000 respondenter i ti land pluss de palestinske territoriene har svart høsten 2018 og våren 2019. Arab Barometer er en forskningsgruppe basert på Princeton University.

Sekulære krefter har hatt trange kår i disse landene i lang tid, men i etterdønningene av den arabiske våren og stadig mer brutale jihadisiske terrorgrupper har andelen som sier at de ikke er religiøse økt betydelig, riktignok fra et lavt utgangspunkt. Samlet for de elleve områdene har andelen økt fra 8 prosent i 2013 til 13 prosent nå, og den er 18 prosent blant dem under 30 år.

Nord-Afrika leder an

Tunisia har lenge vært det mest sekulære av de arabiske landene, og selv om den arabiske våren i første omgang brakte et moderat islamistisk parti til makten, er dette forsterket i etterkant. Andelen har økt fra under 20 til mer enn 30 prosent. Libya følger nærmest på listen, der andelen er mer enn doblet til nærmere 30 prosent. Også i de andre nord-afrikanske landene Marokko, Algerie og Egypt er økningen stor. I Sudan, Palestina, Jordan og Irak er det mindre endringer, i likhet med delvis kristne Libanon. Yemen er det eneste landet som har gått i motsatt retning, der andelen er omtrent halvert fra godt over 10 prosent.

Denne utviklingen stemmer godt med funn fra tidligere utgaver av Arab Barometer. The Economist noterte seg sekulariseringen i en artikkel høsten 2017. I Egypt falt støtten til å innføre sharia-lovgivning fra 84 prosent i 2011 til 34 prosent i 2016. Andelen som ber daglig falt i alle aldersgrupper, og særlig kraftig blant dem mellom 18 og 24 år, der den i 2016 lå under 40 prosent i Egypt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS