MDGs forslag om å redusere arbeidstiden er dyrt, usosialt og dårlig for miljøet

Det er på høy tid å legge bort romantiseringen av økonomisk nullvekst.

Publisert Sist oppdatert

Miljøpartiet de Grønne vil redusere nordmenns arbeidstid. Vi bør på sikt ned til sekstimersdagen, mener partiet, med henvisning til at dette vil redusere den økonomiske veksten, og dermed forbruket, sammenlignet med alternativet. Forslaget forsvarte de senest i NRK Debatten torsdag 22. februar.

Partiet mener at dette verken skal bety redusert lønnsnivå eller reduksjoner i velferdsstaten – det skal alene skje gjennom at vi tar ut økt produktivitetsvekst i mer fritid. Men jeg forstår allikevel forslaget slik at det ikke skal være noe hver enkelt arbeidstaker, eller deres organisasjoner, skal forhandle om og vurdere selv, det er noe som skal vedtas politisk.

Det er mange problemer med dette forslaget. For det første vil en slik regulering gripe sterkt inn i forhandlingsfriheten mellom partene i arbeidslivet, og gjør arbeidsmarkedet mindre fritt. For det andre er det svært urealistisk å tro at slik kinderegg-politikk lar seg gjennomføre i praksis. Bare for å beholde velferdsstatens ytelser og tjenester på dagens nivå, er vi nødt til å jobbe mer i gjennomsnitt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS