Støres omsorgspolitikk kan øke klasseskillene

Jonas Gahr Støre presenterer Disney-versjonen av kommunal omsorg – uten å innse det urettferdige med et system der bare de rikeste får friheten til å velge sitt eget omsorgstilbud.

Publisert Sist oppdatert

pI sin spalte i Dagsavisen 7. februar uttrykker Jonas Gahr Støre sin frykt for «svenske tilstander» i norsk omsorg. Bakgrunnen er at H/Frp/V/KrF-regjeringen i regjeringsplattformen fra Granavolden har sagt at den ønsker å utrede en modell for fritt brukervalg i velferdstjenestene basert på det svenske systemet for valgfrihet. Støre forsøker derfor å forklare og advare mot den svenske loven om valgfrihet, som trådte i kraft under den borgerlige allianseregjeringen i 2009.

Støres innlegg er dessverre fullt av feilaktige insinuasjoner, i tillegg til den generelle nedvurderingen av andres evne til å vite hva som er best for en selv. I et nylig publisert Civita-notat går Marius Doksheim og jeg gjennom både argumenter for og argumenter mot private aktører og valgfrihet i velferdstjenestene. Og nei, det er ingen selvfølge at valgfrihet og konkurranse alltid gir et perfekt resultat – men det er mange gode argumenter for at det kan gi bedre offentlige tjenester hvis det blir gjort riktig.

Skal vi tro Støre, er du imidlertid heldig om du slipper å ta stilling til så vanskelige spørsmål som hvor du vil bo eller hvem du vil at skal komme inn i ditt eget hjem. Eller å velge blant «en haug med glansede brosjyrer», som Støre foraktfullt kaller det. Støre argumenterer som om du og dine nærmeste mister evnen til å ta viktige valg for din livskvalitet når du passerer en viss alder.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS