KOMMENTAR

Foto: Helge Øgrim
Foto: Helge Øgrim

Styringskrisen

Akkurat da Høyre og Arbeiderpartiet trodde de hadde knekt innvandringskoden, kom Greta Thunberg og Trym Aafløy og ødela alt.

Publisert Sist oppdatert

På NRKs siste måling før kommunevalget samler Arbeiderpartiet og Høyre såvidt over 40 prosent av velgerne. Til sammen. Det er en nedgang på mer enn 15 prosentpoeng siden 2015, og hvis det går slik i kveld, vil det være det dårligste samlede resultatet for dem noensinne.

Høyre og Arbeiderpartiet trives best med å være hverandres motpoler. De vil at valget skal handle om hvor viktig det er med valgfrihet innen helse og omsorg – eller hvor ille det er at noen tjener penger på bestemor; om at de med store boliger må bidra mer til fellesskapet – eller at eiendomsskatten rammer vanlige familier for hardt. Hvis Arbeiderpartiet og Høyre er motpoler, gjør gjerne minst ett av – og gjerne begge – partiene det bra. Slik var det altså så sent som ved forrige kommunestyrevalg i 2015. Også nasjonalt har de to partiene de siste par valgene i stor grad lyktes med å gjøre hverandre til hovedmotstandere.

Så kom altså Greta Thunberg og Trym Aafløy og ødela alt sammen. I Oslo har MDG vært større enn Arbeiderpartiet på enkeltmålinger. I Bergen har FNB vært aller størst.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS