KULTUR

TIL KAMP, KAMERATER! Formann og nestformann: Gro Harlem Brundtland (Kathrine Thorborg Johansen) og Einar Førde (Nader Khademi).

Makta del to: Kontinuitet og kursendringer – på fortsatt høyt nivå

Makta forblir et storslått, engasjerende og lærerikt TV-drama – selv om en historiker på fagområdet sitter igjen med mange små og noen litt større anmerkninger.

Publisert

Med tilgang til seks nye episoder av Makta, ble notatblokken til denne anmelderen raskt fylt opp med endringer og nye kommentarer. Til slutt sto det likevel igjen en liknende konklusjon som etter de seks første episodene. 

Episode 7 av den kritikerroste og populære TV-serien Makta starter der episode 6 sluttet, med at Gro Harlem Brundtland ved månedsskiftet januar-februar 1981 avløste Odvar Nordli som statsminister. Andre halvdel av serien starter dermed opp med en tematikk og noen hovedpersoner som de mange seerne fra første halvdel umiddelbart vil kjenne igjen. Den oppmerksomme seer får seg likevel snart noen overraskelser, for de seks nye episodene adskiller seg på flere måter iøynefallende fra de tidligere. Når man ser oversikten over de seks nye episodene, er det slående at serieskaperne dramatisk bremser ned på den kronologiske fremdriften. Mens de seks første episodene med tidvis brå rykk og napp beveget seg frem fra 1974 til januar 1981, går alle de seks nye episodene nå med til resten av året 1981. Titlene og omtalen av episodene antyder også klart en mer tematisk struktur.

Persongalleriet i Makta blir på overgangen fra episode 6 til episode 7 fornyet – og samtidig redusert i størrelse. Den notoriske møbelhandleren Arvid Engen forsvinner ut, og ingen overtar hans originale rolle med å snakke åpenhjertig, direkte og flåsete til seerne. Bjartmar Gjerde og Odvar Nordli forsvinner helt ut av serien etter å ha sluttet i regjeringen, mens Rolf Hansen forsvinner selv om han ble sittende på en viktig statsrådspost. Trygve Bratteli forbigås i stillhet selv om han våren 1981 fortsatt satt i en viktig posisjon som leder for Arbeiderpartiets stortingsgruppe, og Ivar Leveraas blir usynlig selv om han fortsatt var partisekretær. Helt ut forsvinner også Tor Aspengren som talsmann for LOs interesser. Det siste er svært naturlig og egentlig like greit, siden Aspengren i serien aldri lignet på seg selv og dessuten hadde gått av som formann for LO alt i 1977. Den for lengst installerte etterfølgeren Tor Halvorsen introduseres imidlertid fortsatt ikke, og fagbevegelsen forblir nærmest usynlig gjennom de kommende episodene. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS