SPALTIST

Regjeringen motarbeider reform av offentlig sektor

De fleste synes enige i at vi må stramme inn offentlig pengebruk for å unngå høye rentehopp. Da kan ikke regjeringen fortsette å motarbeide moderniseringsreformen av offentlig sektor.

Publisert

Det går godt med norsk økonomi. Arbeidsledigheten er svært lav og næringslivet skriker etter arbeidskraft. Samtidig går husholdningene en tøffere tid i møte. Prisene på nærmest alt, særlig rente, mat, drivstoff og strøm (i Sør-Norge) øker raskt. For mange husholdninger vil dette gå relativt greit som følge av lønnsvekst og mye sparing etter pandemien. For disse kan det være tilstrekkelig å stramme litt inn og være mer bevisst på forbruk. Men for mange husholdninger vil dette bli svært krevende.

I Norge er vi godt stilt med at de fleste eier egen bolig. Det bidrar til å spre økonomisk makt og gir forutsigbarhet for den enkelte. Samtidig har mange relativt store boliglån, slik at rentehopp kan bety mye for privatøkonomien. Derfor må vi gjøre det vi kan for å unngå større rentehopp enn varslet.

Politikere bestemmer ikke renten. Men det offentlige forbruket politikere legger opp til, får noe å si for renten. Regjeringen har gjort en beregning som viser at 20 milliarder i økt offentlig pengebruk kan medføre om lag ett prosentpoeng høyere rente. En vanlig familie med tre millioner kroner i lån får da en økt kostnad på 30 000 kr, eller 2500 kr per måned. Det vil de aller fleste familier merke godt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS