Rom for å endre asylsystemet allerede i dag

Forslaget fra danske sosialdemokrater om å endre behandlings- og mottakssystemet for asylsøknader, har skapt debatt. Men mye kan gjøres selv med dagens internasjonale forpliktelser.

Publisert Sist oppdatert

Det danske sosialdemokratiske partiets leder, Mette Frederiksen, har gått i spissen for å endre systemet for å ta imot asylsøkere: Asylsøkere som kommer til Danmark, skal sendes til mottakssentre i utlandet og få søknaden behandlet der. Danmark skal videre kun ta imot flyktninger fra FN-drevne leire.

Ikke uventet har forslaget skapt mye debatt. Sveriges statsminister, Stefan Löfven, har uttalt seg skeptisk og sagt at det er «viktig å stå opp for den internasjonale asylretten». Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre har understreket at asylbehandlingen må skje «innenfor rammene av våre internasjonale forpliktelser». Opprinnelig var han avvisende til forslaget fordi vi «har forpliktelser etter internasjonale konvensjoner», men har i ettertid ikke villet karakterisere forslaget som folkerettsstridig.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har sagt at han er villig til å se på alternative løsninger for asylsystemet, ettersom han blant annet. er «usikker på om dagens asylsystem vil klare (...) en ny, permanent immigrasjonsbølge». Lederen for tankesmien Agenda, Marthe Gerhardsen, har derimot uttalt at den danske tilnærmingen utfordrer kjernen i sosialdemokratiet, og mener den «ikkje løyser noko som helst». Om Fredriksens forslag sier Gerhardsen at «[h]o vil stengje grensene, kaste nøklane og satse på at FN og afrikanske land skal gjere jobben».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS