EU i medvind

Nytt Eurobarometer viser rekordhøy tilfredshet med EU. To av tre i medlemslandene mener nå at medlemskapet har vært mest positivt for deres land.

Publisert Sist oppdatert

EU har vært gjennom en lang og vanskelig periode. Det tok uvanlig lang tid før den økonomiske veksten tok seg opp etter finanskrisen, noe som også har skapt spenninger innad i EU. Asylbølgen i 2015 førte til en høyrepopulistisk reaksjon og en stadig pågående krangel om byrdefordeling. Ungarn og Polen går i stadig mer autoritær retning, og EU vet ikke helt hvordan de skal takle det. Storbritannia bestemte seg for å melde seg ut, med etterfølgende vanskelige forhandlinger.

Men de verste spådommene har ikke slått til. Den sterkt pro-europeiske Merkel er gjenvalgt i Tyskland, Frankrike fått en EU-vennlig reformpresident fremfor en Marine Le Pen som truet EU-samarbeidet, og fremgangen til de EU-skeptiske høyrepopulistene i FPØ i Østerrike ble mindre enn fryktet. I Italia kommer riktignok en EU-skeptisk allianse nå til makten, og kan lage trøbbel fremover, men de har allerede lagt til side tidligere ideer om å forlate euro-sonen.

I går kom en ny utgave av den store spørreundersøkelsen Eurobarometer. Den er tatt opp løpet av april i år, med omkring 1000 respondenter i hvert medlemsland, og viser at EU-samarbeidet har styrket seg de senere årene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS