Da Lysbakken reddet klimaet

SV mener klima er vårt tids skjebnespørsmål, og at det skjer fint lite under dagens regjering. Men i de åtte årene SV satt i regjering maktet de selv ikke særlig mer enn 2 prosent kutt – til sammen.

Publisert Sist oppdatert

SVs leder Audun Lysbakken har i lang tid gått til kraftige angrep på regjeringen fordi den gjør alt for lite for å få ned klimagassutslippene.  I gårsdagens partilederdebatt hos NRK sa han blant annet (ca 40 minutter inn) at klimasaken er «vår tids skjebne spørsmål», at det skjer «fint lite» i norsk politikk og at «utslippene øker».

Venstres leder Trine Skei Grande kontret med at regjeringen har kuttet utslippene med tre prosent de siste tre årene. Lysbakken gjentok at utslippene øker, noe Skei Grande benektet. I en ropematch etterpå fikk hun inn at «jeg får til mer med de her enn du gjorde med de der», altså regjeringssiden mot den rødgrønne siden.

La oss først ta utviklingen på kort sikt. Lysbakken har rett i at utslippene økte med 0,4 prosent fra 2017 til 2018. Skei Grande har rett i at utslippene falt med 2,7 prosent fra 2015 til 2018 (se tabell 08940 i SSBs statistikkbank).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS