Frå kald borgarkrig til illiberal dominans

Det er neppe nokon som er i stand til å utfordra Viktor Orbán i valet i Ungarn til våren. Der det tidligare var ein kald borgarkrig i landet, dominerar Fidesz no heilt. 

Publisert Sist oppdatert

Ved inngangen av 2018 kom den rumenske statsvitaren Valentin Naumescu med sine spådomar for året. Han meiner me i år vil sjå at eksisterande skiljeliner innan internasjonal politikk vert djupare, at spenningar vert verre og at me står ovanfor ei ny vending i historia. Han spår polarisering, både internasjonalt, i USA, i Europa og i sitt eige heimland.

Han spår også at illiberale nasjonalistar vil gjera nye framsteg i sentral-Europa, og at kløfta mellom aust og vest på vårt eige kontinent vil verta djupare, eit resultat av både økonomisk ulikskap og av ulik politisk kultur.

Naumescu peiker på Ungarn, og på moglegheita for at Viktor Orbán på ny vert valvinnar, og i endå ein runde vert statsminister for landet. «Det vil vera eit teikn på at meiningane hans stadig har folkeleg støtte, og på at det i Ungarn ikkje finst noko liberalt alternativ med tilstrekkeleg truverde», skriv han.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS