Iran er underlagt sharia

Bahareh Letnes mener Iran i liten grad styres av sharia. Men under Irans sharia teller hun bare som et halvt vitne, og ingen kvinne kan avsi dom.

Publisert Sist oppdatert

På fredag ble jeg litt forundret over at Per Sandbergs kjæreste Bahareh Letnes i Dagsnytt 18 avviste at Iran har «så mye» sharia-lover. Riktignok var straffeloven i stor grad hentet fra islam, men hun mente at bare 20-30 prosent av landets grunnleggende lover er sharia, og påsto at Irans lover ligner på Frankrikes. Jeg vet ikke hva hun sikter til med det siste.

La oss se nærmere på hva sharia er, og hvordan Iran passer inn i dette bildet.

Guds lov over menneskets

Med sharia-styre mener vi at hele lovverket har sitt opphav i islam – koranen og sunna, altså beretningene om Mohammads liv, som er retningsgivende for hvordan muslimer skal leve sine liv. Innen sunni-islam finnes det fire lovskoler, innen sjia-islam, som er styrende i Iran på tross av en stor sunni-minoritet, bare en lovskole.

De fire lovskolene innen sunni-islam, er med på å forklare hvorfor sharia praktiseres ulikt i forskjellige land, og mange land har også en blanding av sharia og sekulær lov. Heller ikke sjia-islam er entydig, og derfor er tolkningen viktig, og den gjøres av lærde, gjennom sine institusjoner.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS