NYHET

Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg og helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferansen på Statsministerens kontor 12. mars 2020. Foto: Eirin Larsen/Statsministerens kontor
Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg og helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferansen på Statsministerens kontor 12. mars 2020. Foto: Eirin Larsen/Statsministerens kontor

– Vi står i en vanskelig tid for Norge og for verden

– Grepene vi tar vil skape frykt hos noen, men jeg håper det vil skape trygghet hos de fleste, uttalte helseministeren på dagens pressekonferanse.

Publisert

– Vi står i en vanskelig tid for Norge og for verden. Norge blir satt på en stor prøve, både som samfunn, men også vi som enkeltmennesker, sa statsminister Erna Solberg på dagens pressekonferanse rundt hvilke grep som nå gjøres i forbindelse med CoV-19.

Hun påpeker at i tiden som kommer, vil alle få en annerledes hverdag, og understreker at alle må forholde seg til vedtakene som nå gjøres. Nye tiltak vil gjelde fra klokken 18 i dag, 12. mars, og ble presentert av helseminister Bent Høie (H).

Tiltakene innebærer stenging av alle barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, universiteter, høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner.

Det ble presisert at personer i risikogrupper ikke brukes som barnevakt.

Derfor skal ledere i barnehager og skoler fremdeles tilby barnepass til barn med foreldre i kritiske samfunnsstillinger. Dette må også tilbys til barn med spesielle behov som ikke kan ivaretas når vanlige dagtiltak ikke tilbys.

Forbud mot idretts og kulturarrangementer, inne og utendørs

Høie utdypet videre om tiltak som vil omfatte hele det norske sivilsamfunnet:

– Alle serveringssteder, utenom kantiner og spisesteder som kan legge til rette for minst 1 meters avstand, skal stenge. Det gjelder restauranter, barer, puber og uteliv.

– Frisør, trening, kroppspleie, piercing, svømmehaller, badeanlegg og lignende skal stenges.

Det innføres restriksjoner for besøk ved alle landets helseinstitusjoner

For å sikre at vi har helsepersonell i Norge tilgjengelig, er det gjort vedtak om forbud mot utenlandsreise for helsepersonell som jobber med pasientbehandling.

Transportsektoren vil driftes som normalt. Kollektivtransport skal opprettholdes. Årsak er at folk med kritiske samfunnsfunksjoner skal kunne komme seg frem og tilbake, men folk oppfordres til å ikke gjennomføre reiser som ikke er nødvendige.

Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. De som rammes av dette, vil få kostnadene sine kompensert. Det gjelder fra i dag, og foreløpig ut april 2020.

Høie kom også med oppfordringer til sivilbefolkningen:

– Vi oppfordrer sterkt alle til å unngå fritidsreiser. Unngå reiser som ikke må tas, innenlands og utenlands.

Alle som kommer tilbake fra reiser utenfor Norden skal i hjemmekarantene, uansett om de har symptomer eller ikke.

De som kan jobbe hjemmefra, oppfordres til å gjøre det for å begrense folk som reiser med kollektiv. Møter en på jobb, bør det legges opp til at folk kan holde avstand til hverandre.

Videre ble det oppfordret til å, unngå offentlig transport om man kan ikke besøke personer på institusjoner og å ikke overlate barnepass til besteforeldre i risikogrupper.

– De drastiske tiltakene som vi nå iverksetter, gjør vi i håp om å stanse viruset, sa Solberg.

– Derfor er det avgjørende at alle landets innbyggere deltar i en dugnad for å bremse smitten. Dette skal vi gjøre i solidaritet med eldre og kronisk syke, og alle som er utsatt for å utvikle alvorlig sykdom. Vi må beskytte oss selv, ved å beskytte hverandre.

– Viruset sprer seg raskt, det fører til frykt og redsel både hos barn og voksne. Nå har vi en situasjon hvor ikke alle tilfeller kan spores tilbake til smitte i utlandet, og vi er dermed over i en fase av bekjempelsen som er ny. Og vi vet at viruset smitter når mennesker samles, og er tett på hverandre.

– Vi står sammen i denne perioden, rett og slett ved å holde avstand. Vi må bry oss om hverandre og hjelpe hverandre som best vi kan. Vi har kommet oss gjennom tøffe tider, og vi vil klare dette også nå.

– Det kom frem at scenariene viser at flere vil dø. Flere vil oppleve å få operasjoner utsatt, som følge av kapasitet i helsesektoren. Derfor iverksetter vi nå drastiske tiltak for å stanse viruset. Vi har allerede innført tiltak for å hindre smitte, men dette er ikke nok. I dag kommer vi med de sterkeste tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Det er tiltak som griper direkte inn og vil ha stor virkning for vår personlige frihet. Men nå er dette helt nødvendig.

– Det politiske Norge står samlet om å bruke kraftfulle tiltak. Det viktigste nå er å sikre liv og helse for innbyggerne.

– Helsetjenesten i Norge er blant de beste i verden, og nå forbereder helsesektoren seg landet rundt på den største utfordring de noen gang har møtt.

– Vi mobiliserer til dugnad i små og store lokalsamfunn.

– Viruset er så smittsomt at vi ikke kan ta på hverandre, men vi skal altså ta vare på hverandre. De siste dagene har bedrifter og organisasjoner gjort mye for å begrense smitte. Det er veldig bra, og vi må gjøre mer av dette. Alle må tenke gjennom hva de kan gjøre for å begrense smitten. Tar vi hardt i nå kan vi heller slippe litt opp senere, og vi må håndtere denne krisen uten å skape store varige problemer for norsk næringsliv. Vi kommer tilbake til disse tiltakene i morgen.

– Grepene vi tar vil få store konsekvenser for det norske samfunnet, sa Bent Høie.

– Noen vil sikkert si de ikke er redd for å bli smitta, men da er mitt budskap til dem at du må være med å begrense smitte av hensyn til bestemoren din som er gammel, lillesøster med astma, eller naboen med kreft og ikke minst med hensyn til helsevesenet. Grepene vi tar vil skape frykt hos noen, men jeg håper det vil skape trygghet hos de fleste. Vi tar de grepene som trengs.

Fraråder hamstring av mat

Både statsministeren og helseministeren understreket at detalj og varehandel vil holde åpent og det er ingen grunn til å hamstre mat, da Norge er godt forsynt med nødvendighetsvarer. I tillegg understreket statsministeren at hamstring av varer er usolidarisk med andre.

Tiltakene fra regjeringen vil gjelde til og med 26. mars, men det ble understreket at de med stor sannsynlighet vil kunne bli forlenget.

Powered by Labrador CMS