KOMMENTAR

Bent Johan Mosfjells frykt for at Friedrich Hayek skal settes i bås med nazisten Carl Schmitt etter at de begge havnet på Minervas og Civitas kanon for høyresiden, treffer skjevt. Hayek manglet selv slik berøringsangst, og både leste og lot seg inspirere av Schmitt, skriver Nils August Andresen.

Høyresidens kanon er ingen gavepakke til venstresiden

Bent Johan Mosfjell mener de hundre verkene Minerva og Civita har valgt ut, er for lite liberale. Det er en feillesning både av verkene, av hensikten og av norsk høyreside.

Publisert Sist oppdatert

«Nå har endelig venstresiden grunnlag for å putte Hayek og Friedman i bås med brunstripete krefter, med stempelet til høyresidens tankesmie og høyresidens dagsavis.»

Det skriver Bent Johan Mosfjell, som driver nettstedet Liberaleren om høyresidens kanon Minerva og Civita lanserte julaften. Den er nemlig, mener han, «en gavepakke til venstresiden». Mosfjell har senere publisert sin egen alternative liberale kanon

Så hva slags gavepakke snakker vi om her? Det «mest pinlige», skriver han, er «at nazisten Carl Schmitt er inkludert». Men han er også skuffet over at det er funnet plass til den franske forfatteren Michel Houellebecq. Begrunnelsen ligger i Wikipedia-beskrivelsen Mosfjell siterer: Houellebecq oppfattes nemlig som del av et nytt høyre hvor «motstanden mot islam, globalisering, frihandel, og ikke-vestlig innvandring» står sentralt. Dette, slår Mosfjell fast, «er ikke en liberal høyreside».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS