KULTUR

Shabana Rehmans reise mot det esoteriske

Arven etter et av Norges modigste individer er som den skal være: rotete og flertydig. Jeg har lest selvbiografien Mine ni liv.

Publisert

I dag utkommer Shabana Rehmans (1976-2022) selvbiografi Mine ni liv. Den er bare delvis skrevet av henne – hun døde 29. desember i fjor og ønsket at kunstneren Morten Traavik skulle fullføre boken. Det har han gjort – i noen grad basert på tekst de skrev sammen, og ganske mye ved at han har klippet og limt fra notater og tekster Rehman tidligere har skrevet og publisert.

Boken er kronologisk oppbygget fra fødsel i Pakistan til død i Oslo. Vi følger henne fra oppvekst, gryende standup-karriere og aktivisme til Født Fri-skandale og kreftdiagnose. Rehman, eller Traavik, legger vekt både på private og profesjonelle forhold, men kanskje mest på de profesjonelle, og på hvordan Rehman reagerte på ulike kontroverser.

Rehman var i levetiden sin – som var altfor kort, hun døde bare 46 år gammel – et av Norges modigste og mest kontroversielle individer. Både for det rotnorske publikummet og for innvandrere og spesielt dem med pakistansk bakgrunn. Nå som hun har gått bort, er det naturlig å spørre hva som er arven etter Shabana Rehman.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS