- Det norske bistandsparadigmet har spilt fallitt, sier avtroppende leder i Norfund, Kjell Roland til Minerva.

- Det norske bistandsparadigmet har spilt fallitt

Når Kina blir viktigere for utvikling i Afrika enn det Vesten er, er det et uttrykk for at vi holder på å tape verdikampen, mener avtroppende leder i Norfund, Kjell Roland.

Publisert Sist oppdatert

Denne måneden skrev Minerva om hvordan et norsk bistandsprosjekt for utbygging av vannkraft i Etiopia ble utredet til en kostnad på flere millioner kroner, men aldri lot seg realisere fordi at landet i stedet bestemte å bygge et annen og langt dyrere og svært kontroversielt megaprosjekt.

– Ingenting overraskende i det, sier avtroppende leder i Norfund, Kjell Roland til Minerva. Sosialøkonomen, som gir seg etter 12 år som leder i Statens investeringsfond for utviklingsland, mener vestlig bistand i stor grad er et paradespill for å tilfredsstille egne selvbilder. Han peker samtidig på den betydelige utviklingen Kina har lyktes med å skape i Afrika det siste tiåret.

Megaprosjekt

Megaprosjektet som etiopiske myndigheter valgte fremfor det norske bistandsprosjektet, koster 4,8 milliarder dollar. Med kapasitet til å demme opp 74 milliarder kubikkmeter med vann, og å oversvømme et område som er fire ganger så stort som Oslo kommune, blir «The Grand Renaissance Dam» den syvende største demningen av sitt slag i verden.

Prosjektet finansieres hovedsakelig lokalt, men kinesiske banker finansierer turbiner og det elektriske utstyret, som utgjør én tredjedel av kostnadene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS