Jeg vet hvordan Rødt egentlig er

Rødt er ikke sosialister, bare sosialdemokrater på steroider.

Publisert Sist oppdatert

Kristin Clemet hadde i forrige uke en kronikkveksling med Bjørnar Moxnes om hva slags parti Rødt egentlig er. Clemet mener Rødt er autoritære, mens Moxnes forsikrer oss om at ytringsfrihet og uavhengige domstoler er grunnleggende for et sosialistisk samfunn.

Begge tar feil: Clemet om at Rødt er autoritære, Moxnes om at Rødt er sosialistiske.

Sosialismen er død

Som alle egentlig vet, er sosial-ismen nemlig død. Slik var det ikke på seksti- og syttitallet, da det fantes et konkret alternativ til markedsøkonomien og folk oppriktig debatterte hvilket system som hadde fremtiden foran seg. Danske Lars Tvede skrev i en kommentar sist fredag at cirka 32 prosent av verdens befolkning levde under et slikt alternativ på sekstitallet. Fasiten etter det tjuende århundre viser utvetydig hvem som vant.

I Venezuela, det siste sosialistiske fyrtårnet, flykter millioner av mennesker fra et land med prekær mangel på mat, medisiner og jobber. Under Lenin, Stalin, Mao og Pol Pot ble rundt 100 millioner mennesker drept gjennom vold og sultkatastrofer. Vest-Tyskland rakk å bli tre ganger så rikt som Øst-Tyskland på 45 år. Og foreløpig er sørkoreanerne i løpet av drøyt 70 år blitt cirka 20 ganger så rike som nordkoreanerne, skriver Tvede.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS