Ikke sosialismen som har skapt norsk suksess

Norge har siden 1980-tallet ført en helt annen økonomisk politikk enn den SV ønsket, og det har tjent oss godt.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag skrev jeg en artikkel i DN, der jeg argumenterte for at også SV er avhengige av et velfungerende næringsliv for å nå sine mål, og at retorikken mot det private næringslivet og for økte skatter derfor kunne være uheldig.

Artikkelen førte til litt debatt på Twitter, der Martin Grüner Larsen, kommunikasjonsrådgiver for SV på Stortinget, mente at Norge er en av de mest vellykkede økonomier i verden, ”nettopp pga. sosialistiske virkemidler”, og at ”de skandinaviske økonomier er preget av høy grad av gjennomslag for demokratisk sosialistisk politikk”. Han sier ikke i denne diskusjonen så mye mer om hva denne politikken og disse virkemidlene er, men peker på at de nordiske landene alle har ”lav ulikhet, høy tillit, sterke felles løsninger, sterk velferdsstat, høy grad av omfordeling”.

Denne selvforståelsen virker til å være i vekst i SV: Det kan se ut som flere mener at det er SVs ideer og verdier som har gjort Norge til et vellykket land. Men er det SV-politikk som har gitt nordisk suksess?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS