BØKER

Rettsstaten som pandemiens offer?

Hans Petter Graver gir et viktig bidrag til debatten om rettssikkerhet, balanse mellom rett og demokrati og forholdet mellom demokrati, rettsstat og beskyttelse av individuelle rettigheter, ikke bare begrenset til pandemien.

Publisert Sist oppdatert

Den 12. mars 2020 kom den norske nedstengningen. Det var Helsedirektoratet som fattet vedtaket. Direktoratet hadde ryggdekning fra regjeringen. Før koronakommisjonen kom med sin flengende kritikk av at tolvtetimestiltakene ikke var vedtatt av Kongen i statsråd, kom jusprofessor Hans Petter Graver med boken Pandemi og unntakstilstand: hva covid-19 sier om den norske rettsstaten, hvor nettopp manglende statsrådsbehandling er et av hovedpoengene.

Det er blitt sagt ofte under pandemien at vi har unntakstilstand. Professor Graver gir en fin gjennomgang av begrepet unntakstilstand som kan komme til nytte hvis noen skulle arrestere deg med påstanden at Norge hverken har eller har hatt unntakstilstand under koronapandemien. Unntakstilstand har gjerne, slik Graver beskriver det, tre elementer:

1. en formell myndighet til å kunne handle uavhengig av de ordinære reglene om rettslig kompetanse

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS