KULTUR

Krigsherren som truer oss alle

Aage Borchgrevinks nye bok om Putin jakter på hva som motiverer det forfatteren kaller verdens rikeste mann.

Publisert

Hva er det han vil, Vladimir Putin? Etter at den russiske diktatoren startet fortsettelseskrigen mot Ukraina 24. februar i år, og gasskrigen mot Europa i fjor høst, er dette spørsmålet blitt stadig mer aktuelt. I sin helt ferske bok Krigsherren i Kreml. Putin og hans tid, gir Aage Storm Borchgrevink noen svar.

Borchgrevink har siden 1993 jobbet i Helsingforskomiteen, nå som leder for dokumentasjon ved Senter for internasjonal rettferdighet. Han kjente personlig flere av dem som Putins regime har tatt livet av, som Anna Politkovskaja, og vier et eget kapittel til henne. Forfatteren skriver selv at boken «er ingen nøytral skildring, men rapport fra et vitne som har vært på mange av åstedene for Putins forbrytelser». Det gir et naturlig engasjement og nærhet til stoffet som tjener boken, uten å gå ut over den faglige kvaliteten, selv om dette er en bok som er skrevet for den engasjerte allmennheten, ikke for akademia. Den er velskrevet og lettlest, til å handle om et så komplisert tema.

Borchgrevink beskriver i detalj Putins rolle i tappingen av statens verdier og oppbyggingen av en ny rikmannsklasse, som regel med bakgrunn i Kommunistpartiet og dens ungdomsorganisasjon Komsomol. Putin satte den mektige oligarkklassen under Jeltsin raskt på plass, og erstattet dem med en ny gruppe, hovedsakelig med forbindelser til ham selv og til KGB.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS