KOMMENTAR

Etter Erna

Frps utgang er begynnelsen på slutten for Erna Solbergs prosjekt. Høyre må begynne å tenke på en etterfølger. Det er tynnere i rekkene enn det ser ut som.

Publisert

Erna Solberg brukte 14 år på å få sin borgerlige flertallsregjering. Det tok ett år å rive den i fillebiter. Slik sett er politikk som alt annet i livet: Å bygge er vanskelig og langsomt, og ødelegge er enkelt og raskt.

Likevel er Erna Solberg fra Høyres perspektiv den mest vellykkede partilederen i hvert fall siden Willoch: Hun reetablerte Høyre som et naturlig, bredt styringsparti, viste Fremskrittspartiet hvem som er storebror, og velgerne at borgerlig samarbeid er mulig. En flyktningkrise ble avverget, et oljeprisfall ble håndtert, og flere viktige reformer er igangsatt.

Det er svært lenge siden det har vært nødvendig å tenke på lederspørsmålet i Høyre. Der har Solbergs autoritet de siste årene vært nær absolutt. Solberg er allerede den partilederen i Høyre som har sittet desidert lengst, og etter krigen er det bare Einar Gerhardsen og Carl I. Hagen som har sittet lenger som partileder i norsk politikk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS