KOMMENTAR

Erna Solberg (H), Sylvi Listhaug (Frp) og Guri Melby (V) under partilederrunden på Stortinget under valgnatt 2021.

Svikt i det borgerlige samarbeidet

Høyre må være limet på borgerlig side. Da kan det ikke bli for mye sprik omkring viktige symbolsaker, slik vi har sett i høst.

Publisert

På sitt siste landsmøte før valget i 2021 vedtok Høyre en egen borgerlig samarbeidsuttalelse. På dette tidspunktet hadde Frp forlatt regjeringssamarbeidet, men i kjent Høyre-stil var alle fire partier inkludert i teksten. Uttalelsen beskrev det felles «verdigrunnlaget» som forener de fire partiene: «troen på enkeltmennesket og at samfunnet bygges nedenfra».

Det siste høres fint, men er også noe tynt ideologisk. Få vil være imot at man bygger samfunnet nedenfra-opp, i stedet for å tre det ned over enkeltmenneskers hoder.

Nettopp dette illustrerer noe av utfordringen i det borgerlige firepartssamarbeidet. Det er et stort politisk og ideologisk sprik, gjerne med Venstre og Frp som ytterpunkter i spørsmål som klima og migrasjon, mens KrF skiller seg ut i enkelte verdispørsmål. Under åtte år med Erna Solberg som statsminister, var det til enhver tid Høyre som måtte bygge bro mellom de tre andre partiene. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS