KOMMENTAR

Erna Solberg (H), Sylvi Listhaug (Frp) og Guri Melby (V) under partilederrunden på Stortinget under valgnatt 2021.
Erna Solberg (H), Sylvi Listhaug (Frp) og Guri Melby (V) under partilederrunden på Stortinget under valgnatt 2021.

Svikt i det borgerlige samarbeidet

Høyre må være limet på borgerlig side. Da kan det ikke bli for mye sprik omkring viktige symbolsaker, slik vi har sett i høst.

Publisert

På sitt siste landsmøte før valget i 2021 vedtok Høyre en egen borgerlig samarbeidsuttalelse. På dette tidspunktet hadde Frp forlatt regjeringssamarbeidet, men i kjent Høyre-stil var alle fire partier inkludert i teksten. Uttalelsen beskrev det felles «verdigrunnlaget» som forener de fire partiene: «troen på enkeltmennesket og at samfunnet bygges nedenfra».

Det siste høres fint, men er også noe tynt ideologisk. Få vil være imot at man bygger samfunnet nedenfra-opp, i stedet for å tre det ned over enkeltmenneskers hoder.

Nettopp dette illustrerer noe av utfordringen i det borgerlige firepartssamarbeidet. Det er et stort politisk og ideologisk sprik, gjerne med Venstre og Frp som ytterpunkter i spørsmål som klima og migrasjon, mens KrF skiller seg ut i enkelte verdispørsmål. Under åtte år med Erna Solberg som statsminister, var det til enhver tid Høyre som måtte bygge bro mellom de tre andre partiene. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS