NYHET

Åke Brännström, professor i matematikk ved Umea Universitet i Sverige, er kritisk Folkhälsomyndighetens manglende transparens i kalkulering av koronaprognoser.

Kritiserer Folkhälsomyndigheten for manglende åpenhet

Det er ikke åpenhet om modeller, antakelser og datagrunnlag. Det får svenske forskere til å reagere, som mener at det blir umulig å evaluere myndighetenes koronapolitikk.

Publisert

Sverige har valgt en helt annen politisk tilnærming til koronaepidemien enn det Norge og Danmark har gjort. Mens Norge og Danmark valgte å iverksette, relativt raskt, en rekke inngripende tiltak for å redusere smitte, har svensken forholdt seg mer avmålt til epidemien.

Det er blitt hevdet at Sveriges tilnærming er ekspertpreget, definert av Folkhälsomyndigheten, mens den norske og danske tilnærmingen er mer politisk. I Norge har det eksempelvis vært uenigheter mellom Folkehelseinstituttet og regjeringen – selv om forskjellen ikke er så stor som mange tror.

kritiserer imidlertid en rekke svenske forskere Folkhälsomyndigheten for manglende åpenhet rundt modelleringen av epidemien – denne modelleringen utgjør altså det politiske beslutningsgrunnlaget for den svenske regjeringens tilnærming til epidemien. Forskerne sier at den svenske Folkhälsomyndigheten ikke deler sine modeller, ei heller modellens antakelser og datagrunnlag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS