NYHET

Georg Riekeles (t.v.) har vært rådgiver for EUs sjefsforhandler Michel Barnier gjennom forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

– Det har aldri vært et mål fra EUs side å straffe Storbritannia

Avtalen mellom Storbritannia og EU er god for begge parter, fremholder Georg Riekeles, som var rådgiver for EUs sjefsforhandler gjennom prosessen. Han tror likevel ikke norske EØS-motstandere vil ønske en lignende avtale for Norge.

Publisert Sist oppdatert

På selveste julaften kunne Storbritannias statsminister Boris Johnson feirende annonsere at det var oppnådd enighet mellom EU og Storbritannia om en avtale som vil regulere forholdet mellom partene etter landets uttreden av EU den første januar i år.

Den om lag 1200 sider lange avtalen omtalt som EU-UK Trade and Cooperation Agreement har fire bestanddeler: En dyp frihandelsavtale basert ikke bare på fri, men også rettferdig konkurranse, en samarbeidsavtale for andre økonomiske sektorer som transport, energi og fiskeri, et sikkerhetssamarbeid innen justis og politi, og i tillegg en institusjonell overbygning av avtalen med komiteer og tvisteløsningsmekanismer der partene kan bygge videre på avtalen og se til at den etterleves.

Forhandlingene mellom EU og britene har pågått i flere år, og med ulike deltagere på begge sider av forhandlingsbordet. En som likevel har vært med tilnærmet hele veien er norske Georg Riekeles, som betrodd rådgiver for EUs sjefsforhandler Michel Barnier gjennom hele forhandlingsløpet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS