NYHET

Grensen i Nord-Irland er den vanskeligste utfordringen rundt Brexit. «Hvis grensekontrollene kommer tilbake, vil de med sikkerhet bli angrepet», sier David Mitchell, assisterende professor i fred- og konfliktstudier ved Trinity College Dublin. Foto: Sinn Féin/Flickr (CC BY 2.0)

Derfor legger Nord-Irland kjepper i hjulene for Brexit

Blant alle utfordringene med Brexit er grensen i Nord-Irland den siste og vanskeligste.

Publisert Sist oppdatert

At Boris Johnson ikke har presentert noen løsning på den omstridte irske «backstopen», ligger bak de siste ukenes dramatiske utvikling i det britiske parlamentet. Der tror et flertall ikke lenger at det er realistisk at Johnson vil få til en avtale. Derfor har de stemt gjennom en lov som hindrer ham i å tvinge gjennom en Brexit uten en avtale.

«Backstopen» var et kompromiss mellom EUs og Theresa Mays forhandlere for å unngå en synlig grense i Nord-Irland. Den innebærer at Nord-Irland fortsatt vil være bundet til EUs indre marked etter Brexit. Når det gjelder varehandel, vil også resten av Storbritannia være bundet til EUs tollunion frem til de to landene blir enige om en løsning.

Denne ubestemte bindingen til EU ble for vanskelig for de mest ivrige Brexit-tilhengerne hos Toryene, som dermed stemte ned Mays avtale, igjen og igjen. Argumentet deres har vært at det burde være mulig å få til en grense som kan fungere – til tross for Irlands turbulente historie. Det samme har Boris Johnson gjentatt etter at han inntok statsministerstolen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS