MDGs velgere ligger til venstre

Venstre i Oslo ønsker byråd med Høyre og MDG, til tross for at sistnevntes velgere i stor grad befinner seg nærmere SV og Rødt i økonomiske spørsmål.

Publisert

Tirsdag 29. august ble boken Politikk i urolige tider, som tar for seg stortingsvalget i 2021, lansert på Domus Bibliotheca i Oslo. Boken ser dels på faktorene som gjør 2021-valget unikt, men kommer også med «generaliserbare analyser av velgere og velgeratferd som gir et overordnet perspektiv på norsk politikk», ifølge Institutt for samfunnsforskning.

Valgforsker og bokens medredaktør Johannes Bergh presenterte noen av hovedfunnene, og var blant annet innom hvordan de ulike partienes velgere forholdt seg til ulike ideologiske dimensjoner. I dimensjonen «offentlig-privat» – det Bergh kalte «den økonomiske høyre-venstre-aksen i politikken» – kom det frem et funn som kan ha overføringsverdi for årets kommunevalg i Oslo, hvor meningsmålinger tyder på et nærmest dødt løp mellom det sittende rødgrønne byrådet og de borgerlige opposisjonspartiene.

«Det som kanskje er mest interessant å legge merke til, er MDGs velgere, som har en veldig venstreorientert profil som egentlig ligner på [SV og Rødt]», påpekte Bergh, og viste til grafen reprodusert nedenfor.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS