Blåser Trump i hasjen?

California har stemt for legalisering av cannabis og bevegelsen har medvind i USA. Men Trumps nye justisminister kan sette arbeidet mange år tilbake.

Publisert Sist oppdatert

Det har skjedd en kraftig endring i opinionen i USA gjennom de siste 25 år. Før det hadde hippie-tiden, med alle dens krav om personlig frigjøring og ”ikke stol på noen over 30” medført en voksende støtte til legalisering av cannabis blant de unge.

Men på 1980-tallet kom det en kraftig motreaksjon, til fordel for mer tradisjonelle verdier. De kristenkonservative fosset frem. Men det ble ganske kortvarig, og liberal strømninger på dette og mange andre områder, ikke minst homofili har siden vokst seg kraftige. I 1988 gikk 16 prosent inn for legalisering – omtrent som det vi finner i Norge i dag. (Støtten til avkriminalisering et betydelig høyere, noe en fersk måling offentliggjort hos Minerva viser.) En generasjon senere er vi på snaue 60 prosent.

Figuren viser de store generasjonsforskjellene, men også at folk blir mer liberale over tid. (Hvilke aldergrupper som er omfattet fremgår av figuren nedenfor). Det er vanskelig å se hvordan dette skal snu. Bare blant de over 70 er det et flertall mot legalisering, og blant de yngste er støtten overveldende.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS