DEBATT

Cannabis kan være skadelig, men forbud skader mer

Vi har snakket mye om skadevirkninger av cannabis. Det er på tide at vi begynner å snakke om skadevirkningene av totalforbudet.

Publisert

La meg starte med en sann historie. Mannen – vi kaller ham Bjørn – går til fastlege pga. depresjon med mørke tanker rundt livet. I konsultasjon nevner han at han har brukt cannabis av og til. Legen tilbakekaller førerkortet, fordi han mener at det ikke er forenlig med sporadisk cannabisbruk. At Bjørn aldri har kjørt i ruspåvirket tilstand spiller ingen rolle. Bjørn mister førerkortet, og dermed jobben han nettopp har fått, som han trenger bil til. Før var problemet at han var deprimert. Nå er han deprimert med lykkepiller, sosialt isolert og arbeidssøkende.

Det er ikke bare førerkort og jobb som cannabisbrukere kan få problemer med, det er også Barnevernet. La meg fortsette med en gravid kvinne som innrømmet til jordmoren at hun pleide å røyke hasj en gang i blant før hun ble gravid. Hun måtte levere urinprøver to ganger i uken resten av graviditeten, inkludert på sykehuset da hun skulle føde og hadde rier og store smerter. Hvis hun nektet, skulle ruskonsulenten fra NAV melde henne til Barnevernet. Hun var samarbeidsvillig, leverte alle prøver negativt, men konsulenten meldte henne til Barnevernet likevel. Dette medførte full undersøkelse med møter, hjemmebesøk og tre måneder til med urinprøver.

Det er vanskelig å forstå hvordan det å behandle mennesker slik som dette bidrar til et bedre liv for enkeltpersoner eller økt trygghet i samfunnet. Likevel får vi i Normal Norge slike historier ofte. Mønsteret er ganske likt: En person som ikke har et problematisk bruksmønster, og ikke utgjør fare for andre mennesker heller, får problemer som følge av at cannabis er forbudt.

Opptil 10 % av cannabisbrukere utvikler avhengighetsproblemer, men 51 % sliter med forbudsrelaterte problemer minst én gang i løpet av livet.

I tillegg til direkte juridiske konsekvenser, som for eksempel full husransakelse hos en 80 år gammel bestemor, gjentatt trakassering, kjøreforbud eller fengsel for dyrking av cannabis for eget bruk kommer en del skader som indirekte følge av totalforbudet:

Stigmatisering

Både rekreasjonelle og medisinske brukere opplever i noen tilfeller å bli stigmatisert for bruk av cannabis, om de ikke er flinke til å holde en lav profil. Ut av 1 353 cannabisbrukere i vår undersøkelse var stigmatisering, fordommer og ekskludering den oftest nevnte problemstillingen. Samfunnets moralske holdning mot cannabis kan føre til sosial isolering og at man må leve i frykt. De som sliter med psykiske lidelser, og selvmedisinerer med cannabis opplever dobbelt stigma.

Problemer med å få hjelp fra helsepersonell

Frykt for å miste førerkortet eller få problemer med barnevernet skaper et usunt miljø der cannabisbrukere er redd for å være ærlig med legen. Basert på vår undersøkelse er 44% av cannabisbrukerne litt, eller meget bekymret for at fastlegen oppdager bruken. Mange mister tilliten til helsesystemet etter at de oppdager at helsepersonell ikke er bundet til taushetsplikten i tilfeller der det handler om rusbruk. Det er spesielt vanskelig for pasienter som allerede vet at cannabis virker bra for dem som medisin, og vil søke å få det på resept.

Pasienter må bruke medisin som ikke virker, eller skaffe cannabis på ulovlige måter

Selv om medisinsk cannabis er lovlig, er det ekstremt vanskelig å få tak i det. At mange pasienter er redde for å fortelle legen at cannabis virker bra for dem i frykt for konsekvensene er bare en av vanskelighetene. I dag har norske helsemyndigheter satt sterke begrensninger for bruksområder av medisinsk cannabis. Pasientene rapporterer ofte til oss at helsepersonell har lite kunnskap om, eller en sterk motstand mot cannabis som medisin. Resultatet er at over 90% av dem som bruker medisinsk cannabis skaffer medisinen på ulovlige måter.

Du kan selvfølgelig spørre: «Men kan de ikke bare bruke en medisin som er tilgjengelig og lovlig?» Ja, man får velge en medisin som ikke er stigmatisert. Eller er det så enkelt? Hvis du spør cannabis-pasienter selv, så kan de fortelle at de har prøvd en rekke ulike medisiner allerede, men de endte opp med å velge cannabis, fordi det er den medisinen som gir best effekt for dem.

Uviss kvalitet på cannabis og skade for ungdommen

I landene med lovregulert cannabissalg er det innført en viss kvalitetskontroll over stoffet. Det mangler helt på det svarte markedet, og tvinger både rekreasjonelle og medisinske brukere til å kjøpe cannabis uten å ha mye peiling på kvaliteten, CBD- og THC-nivået. Det er kjent at helseskadelige stoffer tilsettes cannabis for å øke vekten og få en høyere pris. Det fører til en økt utrygghet for brukere.

Særlig de yngste bruker i større grad billigere og mindre sporbare syntetiske cannabinoider, som er mye farligere enn naturlig cannabis. Kriminelle sjekker ikke hvor gammel den som kjøper er. Salget sprer seg nedover i aldersgruppene, og tenåringer selger til andre tenåringer.

Jeg mener at i en nyansert debatt må vi ta hensyn til ikke bare skadevirkningene av cannabis, men også skadevirkningene av totalforbudet. Når det er så tydelig at dagens totalforbud skaper en rekke problemer for såpass mange, må vi vurdere om det er noe som er verdt å fortsette med.

Powered by Labrador CMS