Sosialdemokratiske løsninger er viktigere enn noen gang

Utenforskapet øker, og innvandrere må integreres. For å gjenvinne folkets tillit må Europas sosialdemokrater få frem at fellesskapet stadig er viktigst.

Publisert Sist oppdatert

Det tyske valgresultatet føyer seg inn i en etter hvert lang rekke nederlag for Europas sosialdemokratiske partier. SPD gikk tilbake 5,2 prosentpoeng fra forrige valg. I det franske valget ble den gamle storheten Sosialistpartiet nærmest utradert på én regjeringsperiode, i likhet med det nederlandske arbeiderpartiet.

I snitt har oppslutningen til de sosialdemokratiske partiene i Europa sunket fra rundt 33 prosent av stemmene i 1950 til 24 prosent i 2014. Til tross for at de nordiske partiene holder relativt god stand, er det tid for selvransakelse i det europeiske sosialdemokratiet.

Den negative trenden er bakgrunnen for Civita-notatet Hvor går sosialdemokratiet?. Forfatterne Jan Erik Grindheim, Mathilde Fasting og Bård Larsen konkluderer med at arbeiderklassen ser ut til å snu ryggen til sosialdemokratiet, samtidig som sosialdemokratiet har snudd ryggen til arbeidsklassen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS