DEBATT

Internasjonale toppledere i skjelettdrakt?

Jeg diskuterer gjerne E24s journalistikk, men Nils August Andresens kritikk av klimadekningen vår fremstår merkelig.

Publisert

E24 har havnet på Mineva-redaktør Nils August Andresens «verstingliste for klimajournalistikk» for et oppslag fra klimatoppmøtet i Dubai. 

Jeg diskuterer gjerne journalistikken vår, men i dette tilfellet må det – på aller høfligste Minerva-vis – være lov å påpeke at kritikken fremstår merkelig. 

Ifølge Andresen er det etterlatte inntrykket fra saken at Norges vedtak om å åpne for mineraler på havbunnen har «vakt stor oppstuss blant verdens politiske ledere». Det har gitt oss en utmerkelse fra «offisielle representanter for det viktige toppmøtet». Det dreier seg altså om «viktige og tunge internasjonale reaksjoner». 

Alle kan lese saken det dreier seg om. Den hakket mer oppmerksomme leser enn Andresen vil kanskje bite seg merke i bildet. Der står en mann på en seierspall. Han er – bokstavelig talt – iført skjelettdrakt, bowlerhatt og Zorro-maske. På de to andre pallplassene står unge mennesker med hvert sitt lille flagg. Til venstre i bildet ser vi – igjen, bokstavelig talt – noe som ser ut som en oppblåsbar dinosaur. 

Mer oppmerksomme lesere enn Nils August Andresen vil kanskje se på bildet fra E24s sak om kåringen av «dagens fossil» og trekke konklusjon om at det dreier seg om et stunt, skriver Torbjørn Røe Isaksen.
Mer oppmerksomme lesere enn Nils August Andresen vil kanskje se på bildet fra E24s sak om kåringen av «dagens fossil» og trekke konklusjon om at det dreier seg om et stunt, skriver Torbjørn Røe Isaksen.

Hvem kan dette være? Er det verdens toppledere? Eller «offisielle representanter for det viktige toppmøtet»?

Den første kilden i den relativt korte saken tilhører en aktivistorganisasjon, Spire. Så får olje- og energiminister Terje Lien Aasland god plass til å svare. 

I motsetning til hva Andresen skriver, kommer det klart frem at «prisen» ble vunnet av Alberta, mens Norge fikk andreplass. Sør-Korea fikk ikke delt «andreplass» med Norge, som Andresen skriver, men derimot tredjeplass.

Kort sagt: Det kommer klart og tydelig frem at dette er et stunt, ikke en utdeling fra «offisielle representanter». 

Andresen har like fullt ett poeng: Det kunne kommet klart frem i saken hvilken organisasjon som deler ut prisen. 

E24 følger klima- og energifeltet tett. Det har vi gjort lenge. Hvis man ønsker å danne seg et inntrykk av dekningen vår, kan man ta en titt på temasiden. Vi rapporterer nyheter, skriver om hva som skjer på feltet og om analyser og rapporter. 

Av og til skriver vi også lettere, mer tabloide saker om ting som ikke nødvendigvis er avgjørende i seg selv, men allikevel godt lesestoff. 

Klimatoppmøtet i Dubai har vi fulgt fra dag til dag. Vi har vært til stede, fortalt om hva som står på spill og om spillet i kulissene. E24 har vært blant nyhetslederne i Norge. Slik Norges største næringslivsavis skal være. 

Andresen mener artikkelen ikke er presis om EUs syn på havbunnsmineraler. Det er jeg uenig i. Vi skriver: «I sitt ferske direktiv om kritiske råvarer slår EU fast at de ikke vil støtte slike prosjekter før alle miljøkonsekvenser er fullt ut kartlagt.» Det er en god gjengivelse i en kort sak. Vi skriver ikke, som Andresen antyder, at EU har gått inn for forbud. 

At Minervas redaktør er kritisk til NGOer er helt greit. Det kan også E24 være i vårt meningsstoff, som undertegnede er en del av. 

For øvrig er den norske beslutningen blitt lagt merke til i det store utland, for eksempel i Financial Times

Innleggsforfatteren er en venn av Minervas sjefredaktør.

Powered by Labrador CMS