DEBATT

Covid-19 – med framtida foran seg

Det er enighet om at covid-19 har kommet for å bli, men ikke enighet om hva det betyr. Viruset kan bli helt umerkbart i livene våre, eller jevnlig forårsake betydelig sykdomsbyrde.

Publisert Sist oppdatert

Koronaviruset er kommet for å bli. Det er ikke lengre mulig å få majonenens tilbake på tuben. Viruset finnes i alle land, og har til og med smittet tilbake til ville dyr. Vaksinene virker, men de utrydder hverken smitte eller sykdom, og mange forblir uvaksinert – selv der hvor det er god tilgang på vaksiner. Ekspertene sier at viruset vil bli «endemisk».

Nøyaktig hva det vil si at et virus er «endemisk», finnes det ikke noen enhetlig definisjon av, men det brukes som regel som antonymet til «epidemisk». I infeksjonsepidemiologien skiller vi mellom epidemisk og endemisk ved at endemiske virus har oppnådd en stabil tilstand som er prega av regelmessighet. Men en regelmessighet kan ta flere former.

Hvordan vil endemisk SARS-CoV-2 se ut? Det er ikke bare vanskelig å vite, men umulig å vite på dette tidspunktet, fordi det ikke har skjedd før. Men ved å sammenligne både med andre pandemiske virus i historien og andre endemiske virus vi lever med, kan vi i det minste tegne opp noen mulige veier videre. Her er tre mulige scenarier.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS