Vitenskapsfolk trodde på Lab Leak-teorien uten å ville si det offentlig

Lekkede samtale-logger mellom forskere viser at de anså det som sannsynlig at covid-19-viruset oppstod i Wuhan-laboratoriet. Men de valgte å tone ned sin antagelse offentlig.

Publisert

Nye høringer i kongressen forrige uke resulterte i offentliggjøring av dokumenter med ny informasjon om koronavirusets opphav.

Koronapandemien lærte oss en hel del om virussmitte og folkehelse. Også folk uten et eneste studiepoeng i medisin ble innviet i kunnskap om mutasjoner, overdødelighet og immunitet. Vi lærte også at pangoliner og flaggermus ikke bør oppbevares i nærheten av hverandre der kjøttmat skal selges på såkalte «våtmarkeder».

De som synes det var vel så sannsynlig at smitten kunne oppstå i laboratorier som faktisk forsker på kunstig fremstilte virus – altså en «lab leak» – ble ansett som paranoide eller rent ut anti-vitenskapelige. Årsaken kan godt være at Donald Trump tidlig antydet støtte til dette synet. Vi får kanskje noe endelig svar på hvordan viruset oppstod, siden Kina ikke ønsker noen fullverdig granskning. Vi er uansett kommet dit at vi trygt kan så tvil om våtmarked-teorien.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS