KOMMENTAR

Danby Choi i Subjekt.
Danby Choi i Subjekt.

Subjekts subjektive Vær Varsom-plakat

Protestene fra Subjekt og avisens venner mot å bli felt i PFU illustrerer med all ønsket tydelighet hvorfor vi har Vær Varsom-plakaten.

Publisert Sist oppdatert

Subjekt-redaktør Danby Choi har gått hardt ut mot Pressens Faglige Utvalg (PFU), etter at avisen hans ble felt for ikke å ha gitt Begard Reza mulighet til samtidig tilsvar i forbindelse med en kronikk av Kjetil Rolness, publisert i avisen 30. juli i fjor.

Reza er generalsekretær i Salam Norge, en organisasjon som jobber for skeive minoritetsnordmenns interesser. Hun satt opprinnelig i Ytringsfrihetskommisjonen, men forlot den i protest i juni i fjor. Samtidig publiserte hun i VG et hardt angrep på ikke-navngitte medlemmer av kommisjonen, og beskyldte dem for «latterliggjøring av transpersoner og Metoo», «støtte til ’Sløseriombudsmannen’» og «uthenging av kunstnere». Påstandene, som viste seg å handle om blant annet Kjetil Rolness og Anki Gerhardsen, hadde tynt belegg, og saken ble gjenstand for betydelig offentlig debatt gjennom sommeren i fjor.

Det er en underdrivelse å si at Reza er en type person som den jevne Subjekt-leser – eller Minerva-leser for den del – ikke umiddelbart har stor sans for: Hun forstår store deler av kampen for ytringsfrihet som en strategi for «å kneble opposisjonelles samfunnskritikk av maktspråk og rasisme», og synes å betrakte den ytringsfrihetsforståelsen blant annet Rolness og Gerhardsen forfekter som et «høyre-narrativ» som gjør at «eliten fritt kan stemple folk som truer majoritetens privilegier».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS