NYHET

Viljen til å forby utsagn man ikke liker er stor blant det danske folk og danske politikere.
Viljen til å forby utsagn man ikke liker er stor blant det danske folk og danske politikere.

En av fire dansker vil forby sant utsagn om innvandrere

Fersk rapport fra det danske justisdepartementet viser at ytringsfriheten har svake kår i Danmark. Men det var enda verre i 2006.

Publisert Sist oppdatert

I går offentliggjorde det danske justisdepartementet en stor undersøkelse av danskene syn på ulike aspekter ved ytringsfriheten. Det har vakt størst oppsikt at tre av fire av dem som har bakgrunn (innvandrere og etterkommere) fra de muslimske landene Tyrkia, Pakistan, Somalia og Libanon (et land som også har en kristen minoritet) mener at det bør være forbudt å kritisere islam. Blant hele befolkningen er andelen 18 prosent, noe som betyr at det også er mange ikke-muslimer som deler dette synet.

Intoleransen finnes ikke bare hos muslimer, men også mot muslimer og islam, samt mot mange andre grupper. Hele 62 prosent mener at det skal være ulovlig å argumentere for innføring av sharia-lover i Danmark, og 11 prosent vil rett og slett forby muslimer å uttale seg i den offentlige debatten. For dem som måtte være sjokkert over det siste, viser rapporten til at andelen var 24 prosent i 2006.

Og ikke bare det: Enda flere mener at ytre høyrefløy (14 prosent), kristne grupper som kjemper mot homoseksuelle og fri abort (18 prosent), rockere (som i denne sammenheng henspeiler på motorsykkelbander – 18 prosent) og autonome (venstreradikale og anarkister – 18 prosent) ikke skal ha ytringsfrihet. For alle grupper er toleransen større nå enn i 2006. Det kan nok henge sammen med etterdønningene av karikaturstriden i 2005.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS