Selv om jeg er ukomfortabel med å bli sjekket opp i all offentlighet, er jeg fortsatt tilhenger av at ting kan gjøres på gamlemåten, skriver Oda Cecilie Valvatne Ording.

Det er sveipet som teller

Datingapper har skapt en ny arena for sjekking, der utvalget er større, og kvinner sitter med en større makt til å ta initiativ enn før. Men i den evige jakten på Tinder-matcher er ikke lenger romantikken en hovedingrediens.

Publisert

Forholdet vårt til sjekking har endret seg drastisk i takt med digitaliseringen av hverdagen. Bruken av datingapper som Tinder og Happn for å møte potensielle partnere er forlengst normalisert, og ord som «sveipe» og «matche» har funnet sin plass i dagligtalen. På den annen side er det å tilnærme seg noen på gamlemåten noe færre og færre har førstehånds erfaring med. Jeg fikk en sår påminnelse om det for en stund siden, da jeg ble sjekket opp i grønnsaksavdelingen på matbutikken – uten noen som helst forvarsel i form av en notification.

– Hei, unnskyld at jeg forstyrrer deg! Du er kanskje opptatt med å tekste Tinder-daten din, men jeg ville bare si at du ser utrolig bra ut.

Fullstendig overrumplet over situasjonen klarte jeg knapt å lire fra meg et takk, før jeg styrtet av gårde til motsatt side av butikken og lot som jeg var på intens utkikk etter parmaskinke. I ettertid innså jeg hvor paradoksalt det er at jeg er mer komfortabel med å dele mine mest intime hemmeligheter med en Tinder-match enn å få en kompliment av en fremmed på butikken. Vi opplever det altså som tryggest å utveksle privat informasjon med folk vi aldri har møtt, på en plattform som potensielt lagrer denne informasjonen for alltid. George Orwell hadde vel neppe vært stolt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS