USAs tidligere finansminister Larry Summers.

«Mystisk» pessimisme blir forklart med høye renter

Stemningen blant amerikanske forbrukere har vært mye dårligere enn hva arbeidsledighet og inflasjon skulle tilsi. Høye renter har skylden, ikke politisk splittelse, ifølge Larry Summers og medforfattere. Republikanerne er klart mest deprimert.

Publisert

«Økonomien boomer, og alle vet det – unntatt det amerikanske folket», skriver økonomene Larry Summers, Judd N. L. Cramer, Karl Oskar Schulz (alle Harvard) og Marijn A. Bolhuis (IMF) i et NBER-paper datert februar 2024.

Larry Summers, som var finansminister under Bill Clinton, advarte om at de store finanspolitiske stimulansepakkene som svar på pandemien ville føre til høy inflasjon og kraftig renteoppgang. Han traff godt med det, men ikke med at en kraftig oppgang i arbeidsledigheten så måtte til for å få inflasjonen ned igjen.

Stemningen blant amerikanske forbrukere har vært på et lavmål, tross lav arbeidsledighet. Inflasjonen har riktignok vært høy, men er nå på vei ned. Og summen av inflasjon og arbeidsledighet, uttrykt i den såkalte «misery index», er klart lavere enn gjennomsnittet fra de siste 40 årene og også lavere enn den noengang var gjennom 1980-tallet. Elendighetsindeksen falt fra 9,7 prosent i januar 2023 til 7 prosent i desember, ifølge Summers & co. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS